> Testy-na-nietolerancje-pokarmowe

Testy na nietolerancję pokarmową

Testy na nietolerancje pokarmowe

Wykonujemy szeroki wachlarz testów medycyny naturalnej służących diagnostyce wybranych schorzeń lub ogólnej ocenie stanu zdrowia. Na liście oferowanych przez nas badań mieści się test na nietolerancję pokarmową.

Test na nietolerancję pokarmową jest szybkim, mikropłytkowym testem służącym do pomiaru przeciwciał dla zestawu obejmującego wielu składników pokarmowych.

Test na nietolerancję pokarmową – najważniejsze informacje:

  • Szybki i wiarygodny test na nietolerancję pokarmową (około 50 składników pokarmowych, między innymi – gluten, laktoza, kazeina, cukier)
  • Odstawienie pokarmów wykazujących pozytywną reakcję może poprawić samopoczucie już nawet po kilku dniach

Test Food Detective™, na podstawie próbki krwi pobranej z palca, pozwala określić produkty pokarmowe powodujące nadprodukcję przeciwciał typu IgG. Można go przeprowadzić samodzielnie w domu. Wyniki testu mogą być podstawą do dostosowania diety. Test bada reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowych podzielonych na 46 grup.

Food Detective™ został opracowany przez firmę Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd. z Wielkiej Brytanii, będącą częścią Omega Diagnostics Group PLC. CNS od 1994 r. specjalizuje się w dostarczaniu testów z zakresu chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. Firma koncentruje się na produktach opartych na metodzie immunoenzymosorbcyjnej (ELISA).

FD_Logo2(1)-8813eda3

BYĆ MOŻE TWÓJ ORANIZM NIE TOLERUJE PEWNYCH POKARMÓW

Długotrwałe objawy chorobowe, trudne do zdiagnozowania mogą mieć u podłoża nietolerancje pokarmowe lub inaczej – ukrytą nadwrażliwość na pokarmy. W takich przypadkach, we krwi można wykryć zwiększoną ilość przeciwciał klasy IgG przeciwko pokarmom, których organizm nie toleruje. Ocenia się, że u około 45% populacji można rozpoznać nietolerancje pokarmowe.

Ponieważ objawy związane z tzw. opóźnioną alergią pokarmową występują stosunkowo późno po spożyciu danego pokarmu – od kilku godzin do paru dni – więc najczęściej nie są one kojarzone z jedzonym pokarmem. Objawy nietolerancji mogą wiązać się nie tylko z zaburzeniami gastroenterologicznymi, lecz także z innymi przewlekłymi chorobami, dobrze jest więc  zbadać czy są pokarmy, na które Twój organizm źle reaguje, a następnie wykluczyć je czasowo z diety. W wielu przypadkach pozwoliłoby to nawet na wyleczenie przewlekłych chorób.Dlatego tak ważnym jest identyfikacja „trudnych” pokarmów.

Do tego celu służą testy Food Detective, które za pomocą próbki krwi wykrywają produkty pokarmowe powodujące nadprodukcję przeciwciał klasy IgG. Pomimo że opóźnionej alergii pokarmowej towarzyszy wiele nieprzyjemnych objawów i przedłużonych zaburzeń, jest mało prawdopodobne, aby stanowiły zagrożenie dla życia.

 

Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?

  • Problemy systemu oddechowego jak: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma
  • Problemy przewodu pokarmowego jak: wzdęcia, zatrzymanie wody, biegunki, zaparcia, otyłość
  • Problemy skórne jak: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, pokrzywka
  • Problemy stawów, reumatyzm, bóle mięśni, osłabienie
  • Migreny, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, objawy depresji
  • Objawy opóźnionej alergii pokarmowej mogą pojawiać się do trzech dni po spożyciu szkodliwego lub nietolerowanego pokarmu i mogą utrzymywać się tygodniami. Np. mleko czy chleb spożyte jednego dnia, mogą powodować ból stawów trzy dni później.
  • Niektóre przypadki nietolerancji pokarmowej mogą być spowodowane niedoborem enzymów lub nadwrażliwością chemiczną, podczas gdy w innych przypadkach może  to być reakcja systemu immunologicznego.
  • Wielu przypadkom nietolerancji pokarmowych towarzyszy nieprawidłowa działalność odpornościowa na konkretny pokarm lub pokarmy. Chociaż przyczyny nietolerancji pokarmowej nie są do końca poznane, w tej patologii następujące czynniki mogą odgrywać rolę:
    • niedostateczne trawienie,
    • kandydoza,
    • pasożyty,
    • zapalenia jelit,
    • źle zrównoważona dieta,
    • alkohol i wpływ leków.

Unikanie produktów, które test Food Detective zdefiniował jako dodatnie, może doprowadzić do zmniejszenia nasilenia objawów nietolerancji pokarmowych.

 Badane pokarmy

  • TEST-NA-NIETOLERANCJE-POKARMOWĄWarzywa:  brokuły, kapusta, marchew, por, ziemniak, seler, ogórek, papryka
  • Ziarna: owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica durum, gluten
  • Orzechy, fasole: migdały, orzech brazylijski, włoski, nerkowiec, rośliny strączkowe, ziarno soi, kakao
  • Mięso: kurczak, jagnięcina, wołowina, wieprzowina
  • Ryby: mieszanina ryb białych, ryb słodkowodnych, tuńczyk, skorupiaki
  • Owoce: jabłko, pomidor, czarna porzeczka, pomarańcza, cytryna, grejpfrut, truskawka, melony
  • Inne: jajko, mleko krowie, herbata, imbir, czosnek, grzyby, drożdże, oliwki

Filmy edukacyjne


Mleko ukryta trucizna cz 1


Zanim przeklną nas dzieci


Korporacyjna żywność


Trucizna nasza powszednia

Leave a Comment