Cukrzyca – nie lecz objawów tylko przyczynę

Cukrzyca jest obecnie jedną z najbardziej powszechnych chorób przewlekłych na świecie. Została uznana niemalże za epidemię i chorobę cywilizacyjną. Szacuje się,że w Polsce jest ok. 3mln osób chorych na cukrzycę, a tego 80% stanowią osoby chore na cukrzyce typu 2. Jednak liczba chorych na cukrzyce z dnia na dzień gwałtownie wzrasta.

O wiele łatwiej jest zapobiegać cukrzycy niż choremu człowiekowi leczyć jej objawy. Wszystko zależy od jak najwcześniejszego uświadomienia sobie ryzyka wystąpienia tej choroby. Cukrzyca nieleczona powoduje ciągły nadmiar glukozy we krwi a w konsekwencji uszkodzenie tkanek I narządów w organizmie. Choroba przez długi czas nie daje o sobie znać, jednak w ukryciu niszczy nerki, wzrok i naczynia krwionośne, wątrobę, układ nerwowy. Pierwszymi objawami mogą być wzmożone pragnienie, zmęczenie i sucha skóra.

Rodzaje cukrzycy

1) Cukrzyca typu 1 – nazywana jest również cukrzycą insulinozależną. Ten typ cukrzycy pojawia się najczęściej już w młodym wieku i jest to zwykle związane z przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, w wyniku której następuję uszkadzanie wysepek trzustkowych produkujących insulinę. Insulina to hormon wytwarzany przez komórki Beta w trzustce. U chorych osób leczenie polega na regularnym podawaniu insuliny, stosowaniu właściwej diety i aktywności fizycznej.

2) Cukrzyca typu 2-zwana także insulinoniezależną, występująca najczęściej u osób dorosłych i starszych z otyłością i nadciśnieniem tętniczym. Mechanizm cukrzycy typu 2 polega na  utrzymywaniu się we krwi wysokiego poziomu cukru pomimo tego, że trzustka produkuje dużo insuliny. Wówczas  cukier nie może przedostać się do komórek naszego organizmu i ciągle krąży we krwi, ponieważ komórki są oporne na działanie insuliny  i nie pobierają właściwej ilości glukozy. W poczatkowej fazie choroby trzustka aby utrzymać optymalne stężenie glukozy produkuje coraz więcej insuliny.  Ale po kilku latach komórki wytwarzające insulinę w trzustce ulegają wyczerpaniu i tym samym w krwi pojawia się coraz większe stężenie glukozy. To doprowadza do wielu chorób metabolicznych oraz uszkodzeń narządów i naczyń krwionośnych.

W takiej sytuacji osoba nie powinna spożywać pokarmów z dużą zawartością cukrów.

Ten rodzaj cukrzycy występuję znacznie częściej niż cukrzyca typu 1. Ale poprzez stosowanie właściwej profilaktyki można jej zapobiegać.

Przyczyny powstawania cukrzycy.

Pamietajmy, że nieprawidłowo funkcjonująca trzustka , podwyższony cukier, podwyższony cholesterol czy trójglicerydy, nieprawidłowe próby wątrobowe czy nieprawidłowy poziom enzymów trzustkowych  to są tylko objawy tego co dzieje się w poszczególnych narządach. Zawsze powinniśmy zadać pytanie ale dlaczego moja trzustka nie funkcjonuje prawidłowo, dlaczego powstały zmiany w watrobie czy jelitach. Przecież procesy chorobowe rozwijają się w narządach kilka a czasem kilkanaście lat.

Dyplomowani naturopaci z Centrum Terapii Naturalnych Lalimed  w codziennej pracy terapeutycznej nagminnie spotykają się z osobami chorymi na cukrzycę, którzy są zarażeni różnego rodzaju pasożytami, grzybami,  bakteriami czy wirusami atakującymi trzustkę I prowadzą do jej uszkodzenia. To właśnie one są najczęstszą przyczyną powstawania cukrzycy.

Jednym z najczęściej występujących pasożytów trzustkowych są pierwotniaki Lamblia Gardia, króre mogą doprowadzić do zapalenia trzustki, jej zniszczenia a w konsekwencji  do cukrzycy. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że Lamblia  jest jednym z najczęstszych pierwotniaków występujących u ludzi, może być nią zarażonych do 50% społeczeństwa europejskiego. Część osób zarażonych ma różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego ale wiele osób jest tyklo nosicielem bezobjawowym. Ta sytuacja doprowadza do wieloletnich inwazji pasożytniczych i  niszczenia poszczególnych narządów jak trzustka, przerzyk żółciowy, wątroba czy jelita. Wówczas powstają takie choroby jak  cukrzyca jako efekt inwazji pasożytniczej. Innymi pasożytami wywołującymi stany zapalne trzustki są przywry, którymi możemy zarazić się jedząc wędzone lub surowe ryby  i owoce morza. Wśród nich wyróżnia się przywra trzustkowa (Eurytrema pancreatum), która pasożytuje bezpośrednio w trzustce i doprowadza do niszczenia wysp trzustkowych produkujących insulinę. Bardzo często w stanach cukrzycowych lub podcukrzycowych  pasożytom towarzyszą grzyby z rodzaju Candida albicans, które zwiększają nasze łaknienie na słodycze, ponieważ same rozwijają się najszybciej na podłożu cukrowym. Dlatego każda osoba z chorobą cukrzycy powinna stosować nie tylko leczenie objawowe ale przede wszystkim leczenie przyczynowe, które usuwa przyczynę choroby a nie tylko objawy. Takie leczenie cukrzycy jest niezwykle skuteczne i trwałe.

Ćwiczenia fizyczne a cukrzyca

Nieodłączną częścią leczenia cukrzycy jest wysiłek fizyczny. Jest to również dobry sposób, który zapobiega powstawaniu choroby. Jak tłumaczy ekspert z Centrum Terapii Naturalnych Lalimed: Ruch działa podobnie jak insulina. Dzięki wysiłkowi fizycznemu komórki zwiększają zużycie cukru, co powoduje spadek poziomu cukru we krwi. Powszechnie wiadomo, że aktywność fizyczna pozytywnie wpływa na stan zdrowia człowieka. W sposób naturalny pomaga pozbyć się nadwagi i zmniejszyć otyłość, które są przyczynami  cukrzycy typu 2. Ćwiczenia powinny być wykonywane regularnie – co najmniej 3 razy w tygodniu po 30-60 minut. W przypadku powstania choroby, treningi powinny być omawiane z lekarzem. Cukrzykom i osobom zagrożonym poleca się sporty równomiernie obciążające organizm. Są to:

  • pływanie
  • koszykówka
  • siatkówka
  • jazda na nartach
  • gimnastyka
  • joga
  • aerobik
  • nordic walking
  • marszobieg

Podstawą zdrowego trybu życia jest dieta

Nadwaga i otyłość znaczne zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę. Utrzymanie odpowiedniej wagi poprzez regularne ćwiczenia musi iść w parze z odpowiednią dietą. Posiłki powinny być w małych ilościach między regularnymi odstępami czasowymi. Zbyt duże przerwy powodują, że człowiek je więcej i szybciej, co sprawia, że nadmiar składników odkłada się w tkankę tłuszczową. W jadłospisie musi być dużo warzyw oraz produkty bogate w błonnik. Warto także zrezygnować z tłuszczów zwierzęcych i mięsa. Przede wszystkim należy wystrzegać się słodyczy, smażonych i tłustych potraw oraz nadmiaru soli. Są to wskazówki do prawidłowego żywienia. Właściwa dieta powinna być oparta na pełnowartościowych produktach spożywczych z jak najmniejszą zawartością składników chemicznych jak: konserwanty, emulgatory, sztuczne barwniki, słodziki będące kilkaset razy słodsze od cukru powodujące w jelitach stany zapalne co znacząco wpływa na wzrost poziomu cukru. W diecie powinny znaleźć się warzywa z niskim indeksem glikemicznym i dużą zawartością błonnika. Powinniśmy wyeliminować z naszej diety produkty zamknięte w kartonikach, kubeczkach i butelkach plastikowych a także jedzenie podgrzewane w mikrofalówkach. W naszej diecie powinny znaleźć się warzywa i owoce, które nie podnoszą poziomu cukru jak: awokado, wiśnie, grejpfrut, maliny, jagody, jeżyny, botwina, brokuły,kalafior, cebula, świeże grzyby, kapusta kiszona, kabaczek, ogórki kiszone I świeże, pomidory, papryka zielona, sałata, seler, szpinak, szczypior, szparagi, szczaw, płatki owsiane.

A co z używkami?

Palenie papierosów i nadmierne picie alkoholu wpływa niekorzystnie zarówno na zdrowy, jak i chory organizm. Używki prowadzą do upośledzenia wielu narządów, m.in. mózgu, serca, wątroby, nerek czy trzustki. Alkohol jest także bardzo kaloryczny a w nadmiernych ilościach powoduje trwałe uszkodzenia trzustki i wątroby.

Zioła i suplementy w leczeniu cukrzycy.

1) W badaniach naukowych naukowcy zauważyli, że witamina D3 jest odpowiedzialna za prawidłowy metabolizm cukrów I tłuszczów. Od niej zależy produkcja I przyswajanie insuliny w komórkach. Niedobór  wit.D3 powoduje , że komórki ciała stają się niewrażliwe na insulinę. Pamiętajmy, że z wiekiem maleje zdolność do syntetyzowania tej witaminy w naszym ciele, dlatego osoby starsze zwykle mają duże niedobory wit.D3.(wit.D3 powinniśmy suplementować w połączeniu z wit.K2).
2) babka płesznik
3) czarna jagoda
4) liście borówki
5) fasola
6) jałowiec pospolity
7) jemioła
8) kapusta
9) karczochy
10) kozieradka
11) orzech włoski – liście
12) cynamon
13) morwa biała
14) żeń-szeń amerykański i azjatycki
15)  witaminy z grupy B, wit. A, C
16) chrom, cynk, kwas alfa-liponowy, magnez
17) ziele ruty
18) kłącze perzu
19) kwiat jasnoty białej
20) korzeń mniszka
21) berberys zwyczajny
22) Niezwykle istotna jest w leczeniu cukrzycy odbudowa prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Zatem bardzo ważne jest regularne stosowanie probiotyków.

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną wynikającą z niezdrowego stylu życia, jednak stosując właściwą profilaktykę jesteśmy w stanie jej zapobiec i niekiedy nawet ją cofnąć